Merkevare

Hva er en lydplanke? Og hvordan du velger den

En hvit Sonos Arc plassert under en TV

Det er ikke bare deg. Lydkvaliteten på TV-er blir faktisk verre. Det skyldes at etter TV-ene har blitt tynnere og smalere, har de innebygde høyttalerne også blitt det. Men du trenger ikke slå på undertekster og holde ut med ullen dialog. En av de enkleste måtene å forbedre TV-ens lydkvalitet er med en lydplanke.

Men hva er egentlig en lydplanke, og er den verdt investeringen? I dette innlegget forklarer vi hvordan de fungerer og gir deg all informasjonen du trenger for å velge den riktige for ditt hjem.

Hva er en lydplanke?

En lydplanke er en slank, horisontal høyttaler som er konstruert for å forbedre lydkvaliteten til TV-en din, og som vanligvis settes på møbler foran TV-en eller monteres på veggen. Disse høyttalerne er ideelle for de som ønsker å forbedre TV-opplevelsen uten kompleksiteten og rotet med tradisjonelle hjemmekinoanlegg.

Hvordan fungerer lydplanker?

Lydplanker fungerer ved å samle flere lydkomponenter i én enkelt høyttaler. Disse innebygde komponentene inkluderer diskanthøyttalere (som håndterer lyder med høy frekvens, slik som plystring), drivere for mellomområdet (som dekker dialog) og woofere (som gir dyp, fyldig bass). Når de settes sammen, skaper disse komponentene et bredere og mer omsluttende lydbilde for en mer realistisk lytteopplevelse. Noen lydplanker har også avansert lydteknologi som Dolby Atmos, som kan tilby en opplevelse mer som på kino.

Hvit Sonos Beam plassert under en TV

Lydplanker kontra høyttalere

Lydplanker og frittstående høyttalere er betydelig forskjellige når det gjelder design og funksjonalitet. Den mest merkbare forskjellen er at lydplanker ganske enkelt er lettere å bruke og tar mindre plass. Du kan vanligvis koble en lydplanke til TV-en med en HDMI-kabel eller optisk lydkabel, mens tradisjonelle høyttalere krever en separat mottaker med mer omfattende kabling og konfigurering.

Lydplanker er spesielt attraktive for de som bor i mindre leiligheter, eller for de som ikke har plass til et stort høyttaleranlegg. Dessuten har de fleste lydplanker Wi-Fi-tilkobling, slik at du kan koble lydplanken trådløst til andre høyttalere. Dette er spesielt attraktivt hvis du tenker å legge til bakhøyttalere for surroundlyd eller en subwoofer og ikke ønsker å styre med å trekke kabler omkring i rommet eller bore i vegger og tak.

Har lydplanker bedre lyd?

Lydplanker er aller best i scenarier der TV-ens innebygde høyttalere kommer til kort. Når du ser på en film kan en lydplanke betydelig forbedre klarheten i dialogen og skape et mer dynamisk lydbilde. På samme måte vil strømming av musikk gjennom lydplanken gjøre favorittsangene dine klarere, fyldigere og mer detaljerte.

Dessuten har en del lydplanker innebygde kinolignende funksjoner som romlig lyd og Dolby Atmos, som skaper et tredimensjonalt lydmiljø. Det er dette som gjør at du hører et fly som om det flyr over hodet på deg i en intens spenningsfilm, eller at det føles som om instrumenter kommer fra forskjellige deler av rommet når du hører på musikk. Disse funksjonene er spesielt tiltrekkende for audiofile og filmentusiaster som ønsker å føle seg omsluttet av innholdet, som om det skjer midt i stuen.

En persons hånd som tar på berøringskontrollene på en hvit Sonos Beam
Et par som ser på TV med en svart Sonos Arc og et par Era 100

Slik velger du en lydplanke

Når det kommer til å velge den riktige lydplanken for hjemmet ditt, er det flere faktorer å ta hensyn til:

Lydkvalitet

Selv om alle lydplanker bør forbedre lydkvaliteten fra TV-en betydelig, er ikke alle lydplanker skapt like. Forskjellige merker og modeller gir forskjellig effekt og muligheter.

De fleste lydplanker har to til fire interne høyttalere (også kalt drivere), som gjør en utmerket jobb med å dekke det som kalles din «frontstage» – lydkanalene til venstre, høyre og i midten. Dette gjør at du kan høre handlingen flytte seg over skjermen på lignende måte som det ville høres ut i virkeligheten. Men lydplanker i en høyere klasse, som Sonos Arc, har elleve interne høyttalere, inkludert to oppovervendte høyttalere som legger til høyde i seeropplevelsen. Så ikke bare hører du lyd foran deg, men også fra sidene, bak og ovenfor.

Størrelse

Både størrelsen på TV-en din og størrelsen på rommet er viktig å ta hensyn til når du velger en lydplanke. Hvis du plasserer lydplanken i et stort rom, bør du velge en høyttaler som er kraftig nok til at den effektivt kan fylle rommet med lyd. Imidlertid kan en stor lydplanke overvelde rommet hvis du bor i en liten leilighet.

Større lydplanker passer best for TV-er på mer enn 55 tommer, mens en mindre lydplanke er best sammen med en mindre TV. Her er en oversikt over hvilke Sonos-lydplanker som fungerer best for forskjellige TV-størrelser:

TV-er under 55”: Sonos Ray eller Sonos Beam (Gen 2)

TV-er over 55”: Sonos Beam (Gen 2) eller Sonos Arc

TV-er over 65”: Sonos Arc

Til syvende og sist vil en lydplanke i alle størrelser fungere med rom og TV-er i alle størrelser, men du bør forsikre deg om at den passer til det oppsettet du har.

Tilkoblinger

Forskjellige lydplanker kommer med forskjellige tilkoblingsmuligheter, der den vanligste er optisk, HDMI ARC (som står for «Audio Return Channel» eller returkanal for lyd) og HDMI eARC. For nyere TV-er er HDMI eARC ideelt fordi den tar imot alle lydsignalene og sender ganske enkelt videosignalene videre til TV-en – slik at høyttaleren kan fokusere på lyden mens TV-en håndterer det visuelle.

Du kan finne ut om TV-en din er kompatibel med HDMI eARC ved å finne porten på baksiden av TV-en (den er vanligvis ved siden av hodetelefonuttaket.) Hvis du har en eldre TV, kan den kreve en adapter for kompatibilitet, selv om disse adapterne vanligvis følger med i esken når du kjøper lydplanken.

Funksjoner

Som nevnt tidligere, har en del lydplanker mer avanserte funksjoner som romlig lyd og Dolby Atmos, som kan levere en virtuell surroundlydopplevelse uten at det kreves bakhøyttalere. (Du finner ut mer om hvordan du bygger opp et surroundlydanlegg i vår ultimate veileder til hjemmekino). Denne teknologien går ut over det tradisjonelle stereolydbildet og legger til dybde og retning for å skape en tredimensjonal effekt. Lytteopplevelsen kan føles så virkelig at det kan hende du må se deg over skulderen når du hører fottrinn som nærmer seg bak deg.

Hvis du ser etter en håndfri opplevelse eller vil at høyttaleren din enkelt skal kunne kobles til dine andre smarthjemenheter, er mange lydplanker kompatible med populære stemmeassistenter som Amazon Alexa eller Google Assistent. Dessuten vil Bluetooth-tilkobling la deg pare en enhet for å strømme musikk gjennom lydplanken når TV-en er slått av.

Levetid

Det er ikke bare viktig å investere i en lydplanke som anses som holdbar, men det å velge en lydplanke som tilbyr fortløpende programvareoppdateringer, betyr at høyttaleren bare vil bli bedre med tiden. Sonos inkluderer sofistikert prosesseringsteknologi i sine produkter for å sende jevnlige programvareoppdateringer som kan gi nye funksjoner og forbedre lydkvaliteten i høyttaleren, slik at du kan fortsette å ha glede av lydplanken i mange år fremover.

Svart Sonos Ray plassert under en TV

Er en lydplanke verdt pengene?

En lydplanke er uten tvil verdt investeringen hvis du ønsker å oppgradere underholdningsopplevelsen hjemme. De gir deg overlegen lydkvalitet, spesielt i scenarier der TV-høyttalerne kommer til kort. Enten du ofte ser på filmer, er en musikkentusiast eller bare vil ha gleden av mer engasjerende lyd mens du ser på TV, kan en lydplanke bidra til å skape liv i all favorittunderholdningen din.

Hvis du har noen spørsmål eller trenger hjelp til å velge en Sonos-lydplanke, ta kontakt med en Sonos-ekspert på telefon eller chat.

Les mer