Beginner’s Guide

HDMI, HDMI ARC og eARC for begynnere

Par som sitter i en sofa og ser på TV med en hvit Ace, Sub og et par Era 100-høyttalere

Da HDMI kom på markedet for over 20 år siden, satte det en ny standard for høyoppløselig underholdning i hjemmet. I dag er HDMI – som står for «High Definition Multimedia Interface» eller «høyoppløselig multimediagrensesnitt» – fortsatt blant de mest populære digitale grensesnittene som brukes til å overføre høyoppløselig video- og lydsignaler over en enkeltkabel.

HDMI-kabler kobler utdata fra et antall HD-kilder (strømmeenheter, lydplanker, spillkonsoller osv.) til inngangen på en HD-skjerm, for eksempel høyoppløselig TV eller projektor. Siden du antakelig bruker minst én av disse enhetene hver dag, er sjansene store for at du allerede har plugget i en HDMI-kabel uten å en gang være klar over det.

I denne veiledningen vil vi gi deg en kort innføring i HDMI. Vi vil også gå gjennom det grunnleggende i HDMI ARC og HDMI eARC, to lydfokuserte teknologier som forenkler livet ditt ved å redusere kablene som trengs for å koble TV-en din til en kompatibel lydplanke for hjemmekino.

Hva er HDMI?

For å forstå hva HDMI er og hva det gjør, er det nyttig å bryte ned forkortelsen:

High-Definition (HD)(høyoppløselig):

De beste, nye TV-ene støtter fantastisk klare bilder og lydkvalitet. Men høyere kvalitet betyr en enorm mengde data. Ikke alle kabler eller forbindelser er i stand til å sende alle disse dataene fra en signalkilde til TV-en din med den hastigheten eller båndbredden som kreves for optimal ytelse. HDMI er konstruert for å løse dette problemet, og nyere versjoner skrur stadig opp båndbredden for å holde følge med stadig økende nivåer av video- og lydkvalitet.

Multimedia (M):

Når vi sier «multimedia», betyr det bare at HDMI kan støtte mer enn én type media. HDMI støtter både ukomprimert video og flerkanals lyd, derfor kaller vi det et multimediagrensesnitt.

Interface (I) (grensesnitt):

Et grensesnitt er egentlig bare en kobling mellom to enheter. Det er stedet der de to enhetene kommuniserer med hverandre og deler data fram og tilbake. I dette tilfellet fungerer HDMI som et grensesnitt mellom en signalkilde (kilden for underholdningen) og en utgangsenhet (det som spiller av eller viser underholdningen).

Greit, så setter vi det hele sammen.

La oss si at du har en kilde for lyd- og videodata som du vil koble til TV-en din. Denne kilden kan være en strømmeenhet som Roku- eller Apple TV, en moderne spillkonsoll som Playstation eller Xbox, eller en Blu-ray-spiller.

Det du trenger er et grensesnitt (med andre ord, en fysisk forbindelse) som lar deg overføre alle disse multimediedataene (det vil si lyd og video). Men det holder ikke med hvilket som helst grensesnitt. Du trenger et som kan overføre en enorm mengde data med en utrolig hastighet for å kunne oppnå den høyoppløselige kvaliteten som har blitt standard blant moderne TV-er, projektorer og andre underholdningsenheter.

Du legger sikkert merke til at vi har satt en del av ordene i beskrivelsen ovenfor i kursiv. Når du kombinerer disse ordene, får du høyoppløselig multimediegrensesnitt, eller HDMI. Dette grensesnittet brukes mye for å overføre digitale lyd- og videosignaler mellom enheter, og det fjerner behovet for flere kabler med å samle forskjellige signaler i én enkelt tilkobling.

Hva slags kabel trenger du for HDMI?

HDMI-kabler kan brukes til å overføre ukomprimerte digitale lyd- og videosignaler mellom kompatible enheter.

En standard 14-millimeter HDMI-kabel (type A) har 19 poler og to ender med «hannkontakter» som begge passer inn i «hunnkontakter» på enhetene den kobler sammen. Standard HDMI-kabler leveres i forskjellige lengder, men som en hovedregel overføres dataene raskere jo kortere kabelen er. Så snart du kommer over 10 meter eller mer, kan du begynne å få en merkbar signalforringelse.

Nyere versjoner av HDMI-kabler støtter høyere dataoverføringshastigheter. Disse kablene ser ut som standardkabler, men er merket High Speed eller Ultra High Speed. Begge deler er en forbedring av standarden, men hvis du vil ha den best mulige opplevelsen med de siste HDMI 2.1-komponentene, bør du holde deg til Ultra High Speed-kabelen.

Den gode nyheten er at alle disse nyere kablene er bakoverkompatible, det vil si at du kan bruke dem med enheter av eldre versjoner som ble lansert før kabelteknologien ble oppgradert. Den dårlige nyheten er at det skal mer til enn bare en kabel for å oppgradere kvaliteten på de eldre enhetene.

Merk: Andre typer HDMI-kontakter – type B, C, D og E – finnes også for forskjellige bruksområder som for eksempel smarttelefoner, kameraer og underholdningssystemer for biler. Vi fokuserer på type A her, siden det er standardkontakten for underholdningsenheter i hjemmet.

HDMI-kabel
Nærbilde av HDMI- og ethernetportene på baksiden av Sonos Arc

Hva er HDMI ARC?

ARC i HDMI ARC står for «Audio Return Channel» eller «lydreturkanal». Hvis du bruker TV-en din med en lydplanke eller lydmottaker, bidrar denne funksjonen til å redusere kablingen.

Uten ARC trenger du totalt tre kabler:

  • En HDMI-kabel for å koble signalkilden til lydanlegget
  • En HDMI-kabel til for å koble lydanlegget til TV-en
  • En optisk kabel / lydkabel for å koble fra TV-en tilbake til lydanlegget

Med HDMI ARC kan du eliminere denne tredje kabelen. Det er fordi HDMI-kabelen som kobler lydanlegget til TV-en, også er i stand til å sende TV-lyden tilbake til lydanlegget. I stedet for ha to enveisveier, kombinerer du dem til én enkelt tofelts datavei.

ARC er ikke nødvendig hvis du bare planlegger å bruke høyttalerne på TV-en. Men hvis du vil bruke en ekstern høyttaler, eliminerer det ikke bare behovet for en ekstra kabel, men forbedrer også lydkvaliteten på signalet ved å la det samme signalet gå begge veier (både til og fra høyttaleren).

Hva slags kabel trenger du for HDMI ARC?

HDMI ARC er kompatibel med HDMI 1.4-kabler og alle senere versjoner. Hvis du planlegger å koble til en Blue-ray-spiller eller en annen signalkilde med videooppløsning på 1080p eller mer, bør du antakeligvis spandere minst en High Speed HDMI-kabel. Før du løper og kjøper en kabel, er det imidlertid verdt å merke seg at de fleste lydplanker allerede leveres med en HDMI ARC-kabel i esken.

Husk bare at enhetene du kobler til også må ha HDMI ARC-egenskaper. Du bør se «ARC» tydelig merket på HDMI-porten på TV-en eller signalkilden hvis den er kompatibel.

Svart Arc med kabler som henger under den

Hva er HDMI eARC?

HDMI eARC står for «Enhanced (forbedret) Audio Return Channel.»

eARC-standarden ble innført i den siste versjonen av HDMI (HDMI 2.1).Den fungerer på omtrent samme måte som HDMI ARC, men den kan skryte av enda høyere båndbredde for lyd.

Denne ekstra båndbredden fører til at eARC støtter surroundlydteknologier med høyere kvalitet. Selv om for eksempel det meste av Dolby Atmos-lyd kan spilles av gjennom HDMI ARC, vil du trenge HDMI eARC for å spille av tapsfri Dolby Atmos-lyd med Dolby TrueHD-kodeken.

Du må vanligvis ikke gjøre noe spesielt for å aktivere HDMI eARC, bare koble til HDMI-kabelen slik du vanligvis ville gjort det. Hvis TV-en eller projektoren støtter eARC, vil du kanskje se «eARC/ARC» eller et lignende merke på HDMI-porten. Hvis du ikke ser dette merket, se brukerveiledningen for å bekrefte om eARC støttes.

Hva slags kabel trenger du for HDMI eARC?

Du trenger ikke nødvendigvis en spesialkabel for HDMI eARC, selv om en High Speed HDMI-kabel eller en Ultra High Speed HDMI-kabel sannsynligvis er en bra ting. Det siste alternativet vil helt sikkert fungere, siden Ultra High Speed-spesifikasjonene støtter alle HDMI 2.1-funksjonene.

Slik som alle de nyere HDMI-kablene, er Ultra High Speed-kabelen bakoverkompatibel med enheter som ikke støtter HDMI 2.1.

Hvilken er best for hjemmekino?

Hvis du bruker eksterne høyttalere på hjemmekinoanlegget og du er opptatt av å maksimere lydkvaliteten, er det HDMI eARC du skal ha. Bare husk at alle komponentene i oppsettet – både TV-en og lydplanken eller lydanlegget – må være eARC-kompatible for å sikre optimal båndbredde. Ellers kan båndbredden bli begrenset av det svakeste leddet i systemet, det vil si enheten som bare er kompatibel med ARC.

Ser du etter en høyttaler eller lydplanke som vil bidra til å få det beste ut av hjemmekinoopplevelsen? Prøv en eARC-kompatibel lydplanke som Sonos Arc eller Sonos Beam, og ta lyden til et nytt nivå i dag.

Les mer