Lyde

Jeg fik fingre i en Sonos Arc og forlod derefter ikke mit hjem i ugevis. Her er, hvad der skete.

Arc in front of TV

Steven Saftig

Global Head of Editorial

Det lykkedes for vores Global Head of Editorial, Steven Saftig, at smugle en Arc ud af Sonos’ hovedkvarter i Santa Barbara, lige inden vi lukkede vores kontor. Han kunne ikke lade være med at snakke om vores nyeste soundbar, så til sidst bad vi ham om at skrive et blogindlæg om den. Fra opsætning til Dolby Atmos – her beretter han om, hvordan det er at have en Arc i sit hjem, når man er der hele dagen.

Jeg sad i et tog på vej tilbage til Santa Barbara efter et familiebesøg, da jeg fik e-mailen fra vores HR-chef: “Alle medarbejdere skal arbejde hjemmefra.” Vi var lidt under to måneder fra at præsentere Sonos Arc for verden, og jeg havde endnu ikke hørt, hvordan den lød. Hver gang jeg skriver om vores produkter på bloggen, fordyber jeg mig i oplevelsen, fordi jeg gerne vil kunne fortælle, præcis hvordan det er at leve med dem. Hvordan skulle jeg kunne skrive om vores nye hjemmebiografhøjttaler, når jeg aldrig havde hørt den? Og for at være helt ærlig, så forstod jeg faktisk ikke fuldt ud, hvad Dolby Atmos var – en af Arcs mest spændende funktioner. Så da jeg modtog den e-mail, der bad os om at tage alt, hvad vi havde brug for, med hjem fra kontoret før dagens afslutning, gik jeg i panik. Så begyndte jeg at sende tekstbeskeder. Desperat.

Hej, er der nogen, der tilfældigvis har en af vores nye, superhemmelige højttalere liggende? Klar til at tage med? Som i lige nu?

Fastforward i en stumfilmsagtig gennemsøgning af hemmelige skabe og produktudleveringer, til jeg endelig stod med en Arc i hænderne – en time inden vores kontor lukkede ned.

Udpakning af Arc: Et design, der trodser alle normer. Og 76.000 individuelt borede huller.

Hjemme igen begyndte jeg på en af mine yndlingsaktiviteter, når jeg skal installere et nyt Sonos-produkt – udpakningen. Med Arc er den oplevelse lige så spændende og dramatisk, som jeg havde håbet. Men endnu vigtigere end min oplevelse er det faktum, at vi fortsat søger efter måder at minimere vores produkters indvirkning på miljøet. Som Michelle Enright, Senior Design Manager for Packaging Experience, beskriver det: “Med Arc havde vi mulighed for at vaske tavlen ren og designe emballagen fra grunden af. Vi skabte et design, der var 96,1% papirbaseret – og gik væk fra skumbaserede puder, hvilket ville have været den nemmeste og mest omkostningseffektive løsning.”

Jeg fjernede det sidste lag af beskyttende emballage, og der var den. På det tidspunkt havde jeg set tonsvis af billeder af Arc, men på grund af dens subtile design var jeg ikke helt sikker på, hvad jeg kunne forvente, når jeg omsider så den i virkeligheden. Jeg bar den forsigtigt over til min mediekonsol, satte den foran mit TV, og tog et skridt tilbage. (Du kan også vægmontere Arc.) Der er noget særligt ved Arcs design. Det er faktisk ret svært at beskrive dens form. Den er ikke kvadratisk. Den er ikke rektangulær. Den er ikke engang en cylinder. Det ser næsten ud, som om den bevæger sig – som en bølge. Den samlede effekt er, at det ikke føles, som om Arc prøver at konkurrere med eller skille sig ud fra resten af din hjemmebiograf. Som Kitty Suidman, Director, Color Material and Finish, siger: “[Arcs] design er målrettet med en stilren, blød og genkendelig profil. Den føles som en naturlig del af dit hjem.”

Jeg begyndte at cirkle rundt om Arc. Og hver gang jeg så på den fra en ny vinkel, afsløredes en ny dimension i designet. Der er ingen skarpe kanter, klodsede fremspring eller uharmoniske steder. Den er ganske enkelt smuk. Og det viser sig, at det var helt bevidst. “Vi bruger en 360-graders tilgang,” siger Philippe Vossel, industriel designer hos Sonos. “Det er lige meget, hvilken del af produktet du først ser på – det hele er vigtigt. Hvis man ser på den fra siden først, er det det, der betyder noget. Hvis man monterer den på væggen og ser på den nedefra først, er det det, der betyder noget.” Vossel og det industrielle designteam tog også i betragtning, hvordan øjnene bevæger sig hen over produktet. “Vi ville være sikre på, at man ikke fokuserer på eller bliver distraheret af uraffinerede detaljer,” sagde han. “Og i sidste ende er det måden, alle detaljerne hænger sammen på, der gør det muligt for os at skabe en visuel historie om lyd.”

Arc side profile
Sonos Arc
Sonos Arc front

Der er en ting mere, du bør vide om Arcs design. Hvert Sonos-produkt er resultatet af et kreativt samarbejde og en balance mellem, hvad hardware- og softwareteamene gerne vil putte ind i højttaleren, og hvordan det industrielle designteam vil have den til at se ud. Arc er propfyldt med teknologi. (Mere om det om lidt.) Gitteret er den bro der forbinder disse to interesser – det element, der omslutter al denne utrolige teknologi og samtidig giver produktet det glatte og smukke udseende, man forventer af alle Sonos-produkter. Arcs gitter bygger på succesen med de teknologiske fremskridt, vi opnåede med gitrene på Play:5 og Playbase. Det består af en enkelt glat plade, der er omhyggeligt formet og gennemboret med over 76.000 huller for at frembringe en enestående lyd og trådløs præstation. “Det er den nyeste version af noget, vi har arbejdet på i årevis,” siger Dana Krieger, Senior Director of Design, Product.

Musik med Arc: Mere plads til farve

Musik med Arc: Mere plads til farve Jeg installerede Arc midt på arbejdsdagen, så jeg kunne ikke sætte mig ned og se en hel film med det samme. Men jeg var så spændt på at høre, hvordan den lød, at jeg besluttede, at jeg i det mindste kunne lytte til en sang. Men uanset hvor spændt jeg var, tog jeg alligevel tiden til at bruge Trueplay™ til at tune Arc til min stue, der ikke har en ensartet form. (Trueplay er uden tvivl min foretrukne Sonos-funktion. Ikke at bruge Trueplay er som at køre rundt i en ny bil uden at justere sædet og indstille dine foretrukne radiostationer. Man kan stadig nyde køreturen, men man går glip af en oplevelse, der er skræddersyet lige til en selv).

Jeg satte min testsang i køen. (Du har en testsang, ikke? Jeg spiller altid den samme sang, hver gang jeg afprøver en ny højttaler: “Rhiannon” af Fleetwood Mac. Jeg har lyttet til den sang, siden jeg var en baby, så jeg kender hver eneste detalje i den. Hvis du ikke har en testsang, så tag et kig på denne playliste med sange, der er sammensat, så du kan demonstrere dit system bedst muligt). Så satte jeg mig ned på sofaen og lyttede på den måde, som Greg McAllister, Sound Experience Manager hos Sonos, lærte mig at lytte på.

Dramatisk pause.

To ting stod omgående klart for mig – rumlighed og klarhed. Hvad mener jeg med “rumlighed”? Det betyder ikke bare, at lyden fylder hele rummet – hvilket den også gør. Men forestil dig, at du fik et stykke papir på 3 × 3 cm og 6 forskellige farver maling og så blev bedt om at male et billede af dit hus og gøre brug af alle farverne. Med en rolig hånd kunne du måske opnå en vis lighed. Men der ville ikke være mange detaljer på fordøren. Du ville ikke kunne male blomsterne i altankasserne. Og nogle af farverne ville flyde sammen til en mudret brun. Forstil dig nu, at du blev bedt om at gøre det samme, men denne gang med et stykke papir på 1,5 × 1,5 meter. Det er den form for rumlighed, Arc tilfører musikken. For mig betød det, at jeg kunne høre nye lag af “Rhiannon”, som jeg aldrig havde hørt før. Og ud over rumligheden er der en bemærkelsesværdig klarhed. Vokaler, guitarer, keyboards, bas og trommer lyder alle krystalklare, rene og tydelige. Kort sagt lød sangen fantastisk.

Sonos Arc mounted below a TV

Hvad er Dolby Atmos?

Som du kan se, var jeg vildt begejstret over min oplevelse med Arc, som var helt på egen hånd. Uden Sub. Uden bagsurroundhøjttalere. Uden Dolby Atmos. Men Arc blev designet til at udvikle sig sammen med de hurtige teknologiske fremskridt inden for hjemmebiografer. Og det indebærer at kunne afspille Dolby Atmos, den nye gyldne standard for hjemmebiograflyd. Jeg måtte bare se, hvad Arc kunne præstere med en komplet Atmos-opsætning.

Men først og fremmest, hvad er Atmos? Selvom der findes en masse videoer og forklaringer på nettet, som beskriver denne teknologi, vil jeg alligevel beskrive den med mine egne ord her. Før Atmos skulle lydelementer fra en film eller serie tildeles en bestemt lydkanal (venstre, midt, højre, venstre bag, højre bag osv.). Men med Atmos behandles lyde som objekter – og alle kanalerne arbejder sammen om at projicere de lyde til forskellige dele af rummet. Det er her, det bliver cool – Atmos føjer også højde til ligningen. (Arc opnår dette ved at benytte sig af opadrettede drivere, der får lyden til at blive tilbagekastet fra loftet). Det gør det muligt at høre de projicerede lyde – ikke kun på et vandret plan – men overalt i hele rummets tredimensionale plan. Hvad betyder det for din lytteoplevelse? Jeg håbede, du ville spørge.

Film med Arc: Dolby Atmos-oplevelsen

Jeg kombinerede Arc med en Sub og to Sonos One SL-baghøjttalere. Jeg brugte Trueplay til at tune mit system igen (for at tage højde for tilføjelsen af baghøjttalerne). Jeg lavede popcorn. Og så satte jeg mig ned for at se Mad Max: Fury Road. Allerede fra den første scene stod det klart for mig, hvorfor Atmos er den nye standard inden for hjemmebiograflyd. I åbningsscenen hvirvlede en flodbølge af stemmer og baggrundslyde rundt omkring mig. Det er overraskende og spændende og har fået mig til helt at genoverveje, hvordan jeg tidligere brugte ordet “omsluttende”. I løbet af de næste to timer følte jeg mig fuldstændigt som en del af det, der skete i filmen. Filmens lyddesign er kraftigt og levende – og at se den med Atmos giver oplevelsen mange flere lag. Samtidig kunne jeg høre hvert et ord i dialogen perfekt – selv med buldrende filmmusik i baggrunden og en syndflod af storslåede lydeffekter. Som Chris Jenkins, Oscar-vindende lydtekniker og medlem af Sonos Soundboard, senere sagde til mig, er dialogen enhver films rygrad. Selv uden Taleforbedring aktiveret leverede Arc dialogen med detaljeret klarhed. Og så er der filmens stille øjeblikke – smukke scener med ophøjet ro og delikate lyde og hvisken. Med Arcs præcise lyd fandt jeg disse scener lige så medrivende som actionscenerne.

Men det måske mest interessante og respektindgydende element af Atmos-oplevelsen er, at intet virker som en gimmick. Selv om der er lyde hele vejen rundt om dig, er der intet, der føles malplaceret eller som et trick. Du mister ikke pludselig fokus på det, som sker på skærmen, på grund af en tilfældig lyd bag dig. Det hele føles naturligt og gør det faktisk muligt for dig at fordybe dig endnu mere i universet på TV-skærmen.

Vi arbejder stadig hjemmefra, når dette offentliggøres. Og gennem de seneste mange uger har jeg lyttet meget mere til vinyl og genset flere film, jeg elsker – hvilket virkelig føltes betryggende. Men at høre dem med Arc har gjort det til en ny og inspirerende oplevelse at gense og genhøre favoritter.

Læs mere