Ljud

Jag skaffade en Sonos Arc och lämnade inte huset på flera veckor. Så här gick det till.

Arc in front of TV

Steven Saftig

Global Head of Editorial

Vår Global Head of Editorial, Steven Saftig, lyckades smuggla ut en Arc från Sonos huvudkontor i Santa Barbara alldeles innan vi stängde våra kontor. Han pratade oavbrutet om vår nyaste soundbar, så till slut bad vi honom att helt enkelt skriva ett blogginlägg om den. Här berättar han hur det är att ha en Arc hemma när man tillbringar hela dagen där, från installation till Dolby Atmos.

Jag satt på tåget på väg tillbaka till Santa Barbara efter att ha besökt min familj när jag fick ett mejl från vår personalchef: ”Vi ber alla medarbetare att arbeta hemifrån.” Det var knappt två månader kvar tills vi skulle presentera Sonos Arc för resten av världen och jag hade inte ens hört hur den lät ännu. Varje gång jag skriver om våra produkter på bloggen låter jag upplevelsen omsluta mig, eftersom jag vill kunna berätta precis hur det är att leva med dem. Hur skulle jag kunna skriva om vår nya hemmabiohögtalare utan att någonsin ha hört den? Och om jag ska vara helt ärlig så visste jag inte riktigt vad Dolby Atmos var – en av Arcs mest spännande funktioner. Så när jag fick det där mejlet där vi blev ombedda att ta med oss allt vi behövde från kontoret vid arbetsdagens slut drabbades jag av panik. Så jag började skicka sms. Mängder av sms.

Är det någon som har en av de nya superhemliga högtalarna som de inte behöver? Bara, liksom, färdig att hämtas? Typ nu?

Vi snabbspolar genom en bildsekvens med hemliga garderober och överlämnade produkter och till slut stod jag där med en Arc i handen – en timme innan kontoret bommade igen.

Uppackning av Arc: En design som inte går att beskriva. Och 76 000 hål som har borrats var för sig.

När jag väl kom hem påbörjade jag ett av mina favoritmoment när jag installerar en ny Sonos-produkt – uppackningen. Med Arc blev upplevelsen precis så spännande och dramatisk som jag hade hoppats. Men än viktigare än min upplevelse är det faktum att vi har fortsatt att söka efter sätt att minimera miljöpåverkan för våra produkter. Som Michelle Enright, Senior Design Manager, Packaging Experience säger: ”Med Arc hade vi ett oskrivet blad och chansen att designa förpackningen från grunden. Vi tog fram en konstruktion som består till 96,1 % av papper – för att komma ifrån skumbaserade dynor, som hade varit ett enklare och mer kostnadseffektivt val.”

Jag drog av det sista lagret av skyddande förpackningsmaterial och där var den. Vid den här tidpunkten hade jag redan sett mängder av foton på Arc, men eftersom designen är så subtil var jag osäker på hur den skulle se ut i verkligheten. Jag bar den försiktigt till min mediamöbel, placerade den framför tv:n och tog ett steg tillbaka. (Arc kan även monteras på väggen.) Och här är grejen med Arcs design: Det är faktiskt ganska svårt att beskriva vilken form den har. Den är inte fyrkantig. Den är inte rektangulär. Den är inte ens en cylinder. Man får nästan känslan av att den är i rörelse, att den böljar. Den övergripande effekten är att det inte känns som om Arc försöker tävla mot eller sticka ut från resten av hemmabiosystemet. Som Kitty Suidman, Director, Color Material and Finish säger: ”[Arcs] design är ändamålsenlig med en stilren, mjuk och välbekant profil. Den känns som en möbel i ditt hem.”

Jag började röra mig runt Arc. Och varje gång jag betraktade den från en ny vinkel fick designen en ny dimension. Den har inga skarpa kanter, klumpiga utskjutande partier eller störande hålrum. Den är vacker, helt enkelt. Och det visade sig att det är helt avsiktligt. ”Vi tar oss an produkten från 360 grader”, säger Phillippe Vossel, Industrial Designer på Sonos. ”Det spelar ingen roll vilken del av produkten du tittar på först – allt är viktigt. Om du ser den från sidan först så är det den som är viktig. Om du monterar den på väggen och ser den underifrån först så är det undersidan som är viktig.” Vossel och det industriella designteamet tog också hänsyn till hur ögat förflyttar sig längs produkten. ”Vi ville försäkra oss om att blicken inte fastnar på eller distraheras av obearbetade detaljer”, sade han. ”Och i slutändan är det sättet som alla de här detaljerna fungerar tillsammans som gör det möjligt att skapa en visuell berättelse kring ljudet.”

Arc side profile
Sonos Arc
Sonos Arc front

Det finns en sak till som du bör känna till när det gäller Arcs design. Varje Sonos-produkt är resultatet av en kreativ, kollektiv balansgång mellan vad hård- och mjukvaruteamen vill ha inuti högtalaren och hur det industriella designteamet vill att den ska se ut. Det finns massor av teknik i Arc. (Mer om detta snart.) Och det är i gallret som dessa två intressen möts – delen som omsluter all denna fantastiska teknik, samtidigt som den får produkten att se så elegant och vacker ut som man förväntar sig av en Sonos-produkt. Arcs galler bygger vidare på de tekniska framsteg vi gjorde med gallren på Play:5 och Playbase. Det är tillverkat i ett enda stycke utan skarvar, noggrant format och har fler än 76 000 borrade hål för att garanterat leverera oslagbart ljud och trådlös prestanda. ”Detta är den senaste versionen av någonting som vi har arbetat med i många år,” säger Dana Krieger, Senior Director of Design, Product.

Musik med Arc: Mer utrymme för färg

Jag installerade Arc mitt under en arbetsdag, så jag kunde inte sätta mig ner och titta på en hel film direkt. Men jag ville så gärna höra hur den lät att jag bestämde mig för att jag åtminstone måste lyssna på en låt. Men hur bråttom jag än hade tog jag mig ändå tid att använda Trueplay™ för att justera Arc efter mitt vardagsrum, som inte har en enhetlig form. (Trueplay är, i särklass, min favoritfunktion från Sonos. Att inte använda Trueplay är som att köra omkring i en ny bil utan att justera sätet och ställa in radion på sina favoritkanaler. Man kan fortfarande njuta av färden men går miste om en upplevelse som är skräddarsydd just för en själv.)

Jag lade upp min testlåt i kön. (Du har väl en testlåt? Jag spelar samma låt varje gång jag testar en ny högtalare: ”Rhiannon” av Fleetwood Mac. Jag har lyssnat på den låten sedan jag var liten, så jag känner till varenda detalj i den. Om du inte har någon testlåt kan du ta en titt på den här spellistan med låtar som vi har satt ihop för att visa upp ditt system från sin bästa sida.) Sedan satte jag mig i soffan och lyssnade så som Greg McAllister, Sound Experience Manager på Sonos, har lärt mig att lyssna.

Dramatisk paus.

Två saker slog mig omedelbart – rymd och klarhet. Vad menar jag med ”rymd”? Jag menar inte bara att ljudet fyller rummet, vilket det gör. Men tänk dig att du fick en bit papper på tre gånger tre centimeter och kritor i sex olika färger och blev tillsagd att använda alla färgerna för att rita en bild av ditt hus. Med stadig hand skulle du eventuellt kunna åstadkomma en ungefärlig likhet. Men ytterdörren skulle inte vara riktigt detaljerad. Du skulle inte kunna rita blommorna i blomlådorna. Och vissa av färgerna skulle flyta ihop till en obestämd brun nyans. Tänk dig nu att du blev ombedd att göra samma sak, men den här gången fick du ett papper på 1,5 gånger 1,5 meter. Det är den här typen av rymd som Arc ger musiken. För mig innebar det att jag uppfattade nya lager i ”Rhiannon” som jag aldrig hört tidigare. Och förutom rymden så ger den en otrolig klarhet. Sången, gitarrerna, klaviaturerna, basen och trummorna låter alla skarpa, rena och oförvrängda. Kort sagt lät låten underbart.

Sonos Arc mounted below a TV

Vad är Dolby Atmos?

Som du kanske har märkt blev jag helt förtrollad av Arc, helt på egen hand. Utan Sub. Utan bakre surroundhögtalare. Utan Dolby Atmos. Men Arc är designad för att utvecklas i takt med de snabba framstegen inom hemmabioteknik. Och det innebär att spela upp Dolby Atmos, den nya guldstandarden för hemmabioljud. Jag bara måste se vad Arc kunde göra med ett komplett Atmos-system.

Men först och främst – vad är Atmos? Det finns visserligen mängder av videor och förklaringar på internet som beskriver den här teknologin, men här ska jag beskriva den med egna ord. Innan Atmos fanns måste alla ljudkomponenter från en film eller serie tilldelas en bestämd kanal (vänster, mitten, höger, bakre vänster, bakre höger osv.) Men med Atmos behandlas ljud som objekt – och alla kanalerna arbetar tillsammans för att projicera de här ljuden till olika delar av rummet. Det är nu det blir spännande – Atmos lägger till höjd i ekvationen. (Arc åstadkommer detta genom att använda uppåtriktade högtalarelement som låter ljudet studsa mot taket.) Detta innebär att alla de projicerade ljuden hörs överallt i rummets tredimensionella utrymme och inte bara i ett horisontellt plan. Vad betyder detta för musikupplevelsen? Jag hoppades att du skulle fråga det.

Filmer med Arc: Dolby Atmos-upplevelsen

Jag kopplade en Sub och två Sonos One SL som bakre högtalare till Arc. Jag använde Trueplay för att justera om systemet (för att ta hänsyn till att de bakre högtalarna lagts till). Jag poppade lite popcorn. Och sedan slog jag mig ner för att titta på Mad Max: Fury Road. Från den allra första scenen förstod jag omedelbart varför Atmos är den nya standarden för hemmabioljud. I öppningsscenen virvlade en mängd röster och bakgrundsljud omkring mig. Det var överraskande och fängslande och har fått mig att helt tänka om när det gäller hur jag har använt ordet ”omslutande” tidigare. Under de två timmarna som följde kändes det som om jag verkligen var delaktig i allt som hände i filmen. Filmens ljuddesign är kraftfull och levande – och att titta på den med Atmos lyfte upplevelsen till helt nya nivåer. Samtidigt uppfattade jag vartenda ord i dialogen – till och med mot en bakgrund av mullrande filmmusik och en störtflod av storslagna ljudeffekter. Dialogen är ryggmärgen i alla filmer, som Chris Jenkins, Oscarsbelönad ljudtekniker och medlem i Sonos Soundboard, senare skulle säga till mig. Även utan att talförstärkning aktiverats återgav Arc dialogen med detaljerad tydlighet. Sedan har vi de tystare stunderna i filmen – fridfulla, vackra scener med finstämda ljud och viskningar. Tack vare Arcs noggranna ljudåtergivning blev de här scenerna precis lika engagerande som actionscenerna.

Men den kanske allra mest intressanta och respektingivande aspekten med Atmos-upplevelsen är att ingenting känns konstlat. Trots att du hör ljuden omkring dig känns ingenting malplacerat eller oautentiskt. Du tappar inte plötsligt känslan för vad som händer på skärmen på grund av ett oväntat ljud bakom dig. Allt känns naturligt och gör faktiskt att du kan leva dig in i vad som händer på tv-skärmen ännu mer.

När detta skickas för publicering arbetar vi fortfarande hemifrån allihop. Och under de senaste veckorna har jag lyssnat på mycket mer vinyl och sett om filmer som jag älskar – vilket känns väldigt betryggande. Men att få höra dem genom Arc har fått dem att kännas fräscha och inspirerande.

Läs mer