Design

Hemma hos Hassan Rahim

unknown imageunknown image placeholder

Salmiyeh Karamali

Gästskribent

För att fira vårt samarbete med Floyd, det innovativa möbeldesignföretaget, delar vi en intervju som de nyligen gjorde med konstnären och designern Hassan Rahim. Se vad som lockade honom att börja med design, hur musiken inspirerar hans arbete och vilka råd han har till nyupptäckta konstnärer och unga designers.

Hassan Rahims lägenhet i Brooklyn är en fridfull miljö fylld av samlingar och unika föremål som håller honom aktiv, inspirerad och avslappnad. Konstnären och designern baserar sitt arbete på sina barndomsintressen och skapar alster som är distinkta, kraftfulla och reflekterar hans personlighet. Vi pratade med Rahim om hans egen resa som självlärd designer, vad som inspirerar honom och hans arbete i musikbranschen.

Berätta om dig själv och ditt arbete.

Jag heter Hassan Rahim. Jag är konstnär, men jag gillar inte att hålla mig till en enda titel. Jag känner att jag ibland är konstnär och grafisk designer, ibland en art director och designer. Jag växte upp i Santa Ana i Kalifornien, bodde under en tid i Los Angeles, men flyttade till Brooklyn i New York för sex år sedan. Jag gillar att sätta mångsidigheten i centrum i mitt arbete. Jag lockas av projekt baserade på koncept och idéer från många olika medier – videoregissering, logotypdesign och mitt eget personliga arbete med tryck och kollage. Jag arbetar fritt och har gjort det sedan jag först laddade ner Photoshop som 15-åring.

Du är självlärd. Så hur gick det till när du gav dig in på design, som självlärd?

Min designresa började med skateboardåkning. Jag åkte skateboard, men det som verkligen fångade mitt intresse var grafiken – konst, reklam och tidningar som rörde skateboardåkning. Det var dessa som fångade min uppmärksamhet och jag ville själv skapa liknande saker. Jag ville skapa klistermärken och tröjor och var nyfiken på hur detta gick till. Jag brukade fråga mig själv, ”Hur lyckades de göra det?” och sedan försökte jag själv återskapa saker. Jag lyckades fundera ut olika tekniker och utveckla verktyg som gav mig möjlighet att använda min fantasi.

unknown imageunknown image placeholder
unknown imageunknown image placeholder

Du började med t-shirtar. Berätta mer om det.

Jag lade upp några t-shirtar som jag själv hade designat på Myspace när jag var 15. Folk såg mina alster och bad mig göra tröjor åt deras varumärken. Via skateboardåkningen träffade jag sedan personer som jobbade för märken som Obey och Diamond Supply Co., och de bad mig designa tröjor åt dem också.

Du gör ofta kollage i ditt arbete. Vad inspirerade dig att börja med det?

Det var så min hjärna fick ihop bitarna. Jag består av massor av små bitar och snuttar av inspiration från alla andra, förstår du? Alla småsaker, minnesvärda citat, saker som människor har berättat för mig … Allt detta sammantaget gör mig till den jag är. En annan viktig inspirationskälla var hur till exempel Madlib eller J Dilla skapar beats, genom att liksom testa, klippa, klistra in och beskära. Jag blev inspirerad när jag såg dem skapa beats och jag insåg att det var så mitt arbete kändes visuellt, det var så min hjärna pusslade ihop bitar.

”Jag blev inspirerad när jag såg dem skapa beats och jag insåg att det var så mitt arbete kändes visuellt, det var så min hjärna pusslade ihop bitar.”

När det gäller att bryta ner de här aspekterna inom musiken och överföra dem, så att säga, till konsten, använder du ofta musik som inspiration i ditt arbete?

Mitt tillvägagångssätt har utvecklats. Jag brukade lyssna på massor av musik, men nu försöker jag oftast uppnå ett inre meditativt tillstånd. Det fanns en tid då jag kunde jobba till klockan fyra på morgonen med hjälp av högenergisk dansmusik. Men allt eftersom jag växte i mitt arbete förändrades processen. Jag kände ett inre lugn så snart jag tittade på skärmen och fick jobbet gjort, och det var ett helt annat slags fokus.

Jag har också spelat Slow Focus på NTS Radio – de spelar liksom meditativ bakgrundsmusik. Så jag vaknar till det. Det är faktiskt min väckarklocka.

Så man kan definitivt säga att musiken har varit en viktig inspiration för dig i ditt arbete.

Ja, 100 procent!

unknown imageunknown image placeholder

Hur ser din arbetsplats ut?

Jag jobbar hemifrån och har gjort det sedan före pandemin. Förr hade jag en studio, men jag insåg helt enkelt att mitt arbete är så personligt. Det kommer från en så personlig plats att jag får inspiration av att befinna mig i mitt hem, omgiven av mina böcker och skivor och grejer. Det är en liten lägenhet i New York, så jag har inte särskilt mycket plats. Mitt skrivbord står mitt i rummet. Men det är jätteskönt att jobba hemifrån.

Du har en stor samling böcker och skivor. Hur kom de här samlingarna in i ditt liv?

Samlingar kommer in i ens liv. Men väldigt långsamt. De byggs upp. Det finns saker som betyder väldigt mycket för mig och så finns det saker som inte längre betyder mycket för mig, och dem gör jag mig av med. När det gäller skivor har jag flera olika samlingar. Jag har några som innehåller skivor som jag gillar att lyssna på, vissa är bara sällsynta och vissa använder jag som visuell inspiration. Jag köper coola skivor ur realådan. Det gjorde jag när jag var yngre. Det var detta som fick mig att bli intresserad av design – att se riktigt fina skivor från 70-talet med galna omslag, och de var alltid konceptuella. De fick mig att tänka efter. Jag köper fortfarande skivor från realådan baserat på omslaget, för jag vill att min skivsamling ska likna min boksamling.

”Jag har några som innehåller skivor som jag gillar att lyssna på, vissa är bara sällsynta och vissa använder jag som visuell inspiration. Jag köper coola skivor ur realådan.”

Hur har ditt arbete formats av de platser där du har bott eller de miljöer där du befinner dig?

Mitt arbete formades av min tid i Orange County, helt enkelt för att det var under den här perioden som mitt intresse för design uppstod. Jag försökte hitta inspiration och under mitt sökande blev jag en onlineperson – det var där jag hittade de coolaste grejerna.

Alla mina kompisar gillade skateboardåkning och de var intresserade av skateboardåkare på grund av deras färdigheter. Men de skateboardåkare som jag gillade var de som jag tyckte var snygga och coola. Jag ville veta vad de hade på sig och så sökte jag efter dem.

Vad är det som uppehåller ditt intresse för det du arbetar med?

Omfattning och variation. Att anta nya utmaningar och få nya erfarenheter och inte bara säga att jag är en viss typ av designer eller bara en konstnär. Jag regisserar filmer, skapar böcker, agerar rådgivare och håller utställningar. Jag har helt enkelt roligt i mitt arbete och ser till att prova nya saker så att jag inte behöver oroa mig för att fastna. Det är det som är spännande för mig.

unknown imageunknown image placeholder
unknown imageunknown image placeholder

Du har designat åt musikbranschen. Vad lärde du dig av att jobba med musiker och människor i musikbranschen?

Jag tycker musikbranschen är spännande. Man skapar ett litet konstverk på 30 x 30 cm. Jag känner att man måste utgå från känslor när man designar för musik. Jag tänker tillbaka på när jag var 15 år och öppnade mina första cd-skivor, och hur viktiga de där låtarna var för mig, och så försöker jag återskapa den känslan. Jag vill se till att dagens barn får en liknande upplevelse. Jag tror att det är det här tankesättet som har fått mig att bli bättre på ikonografi. Jag tycker ikonografi är viktigt i samband med musik, åtminstone när det gäller hur den förpackas.

Förutom ikonografi är t-shirtar ett bra sätt att hålla musiken vid liv. Det är därför andrahandsmarknaden för t-shirtar med tryck är så stor, t-shirtar för band är väldigt sällsynta och dyra.

”Jag känner att man måste utgå från känslor när man designar för musik. Jag tänker tillbaka på när jag var 15 år och öppnade mina första cd-skivor, och hur viktiga de där låtarna var för mig, och så försöker jag återskapa den känslan.”

Har du några råd till nyupptäckta konstnärer eller unga designers som påbörjar sin bana inom det här området?

Det låter som en klyscha, men var dig själv, försök inte imitera andra designers som du ser upp till. Var ditt sanna jag, så kommer du garanterat att vara annorlunda. Det är givetvis ok om du fortfarande försöker komma på vem du är. Det är självklart helt ok, men jag anser att man sticker ut genom att vara sig själv, oavsett hur man tänker.

Fler berättelser med fokus på design och information om det nya Sonos-stativet från Floyd hittar du på floydhome.com.