Design

Thuis bij Hassan Rahim

Salmiyeh Karamali

Gastauteur

Om onze samenwerking te vieren met het innovatieve designmeubelmerk Floyd, delen we een interview dat het bedrijf onlangs hield met kunstenaar en designer Hassan Rahim. Ontdek waardoor hij zich aangetrokken voelde tot design, hoe hij zich door muziek laat inspireren en wat zijn advies is voor opkomende kunstenaars en jonge ontwerpers.

In het appartement van Hassan Rahim in Brooklyn vind je een ‘zen-ruimte’ met verzamelingen en unieke items die hem helpen bij het opdoen van inspiratie en het vinden van ontspanning. In zijn werk laat de kunstenaar en ontwerper zich leiden door zijn jeugdinteresses, die onderscheidend, sterk, contextueel en een weerspiegeling van zijn karakter zijn. Rahim vertelt over hoe hij zich op eigen kracht ontwikkelde tot designer, zijn inspiraties en zijn werk in de muziekindustrie.

Vertel ons iets over jezelf en over je werk

Mijn naam is Hassan Rahim en ik ben een kunstenaar - al vind ik die ene titel wat te beperkend. Soms ben ik een kunstenaar en grafisch ontwerper, soms art director of designer. Ik ben opgegroeid in Santa Ana, Californië, heb in L.A. gewoond, en ben zes jaar geleden naar Brooklyn in New York verhuisd. Veelzijdigheid is ontzettend belangrijk voor mij en mijn werk. Ik voel me aangetrokken tot projecten die zijn gebaseerd op concepten en ideeën afkomstig uit allerlei media. Van het regisseren van video’s en het ontwerpen van logo's tot mijn eigen werk in de vorm van drukkunst en collages. Ik doe van alles wat, eigenlijk soort van freestyle, en dat doe ik al sinds mijn 15e toen ik voor het eerst Photoshop downloadde.

Je hebt jezelf alles aangeleerd. Hoe ben je als autodidact designer geworden?

Het begon met skateboarden. Ik was een skateboarder, maar wat me echt boeide waren de grafische ontwerpen die daarbij hoorden. Skateboardkunst, -advertenties en -tijdschriften. Dat is wat mijn aandacht trok, en dat soort dingen wilde ik zelf ook maken. Ik wilde stickers en shirts ontwerpen en was benieuwd hoe dat precies moest. Ik vroeg mezelf af: “hoe hebben ze dat gedaan?” Om vervolgens te proberen die dingen na te maken. Op die manier ontdekte ik hoe verschillende technieken werkten en ontwikkelde ik tools waarmee ik mijn eigen fantasie kon gaan gebruiken.

Je begon met designs voor T-shirts, vertel ons daar eens wat meer over

Toen ik 15 was, postte ik een aantal van mijn zelfontworpen shirts op Myspace. Mensen zagen mijn werk en vroegen me shirts te designen voor hun merk. Niet veel later ontmoette ik via het skateboarden mensen die werkten voor merken als Obey en Diamond Supply Co, en zo is het balletje gaan rollen.

In je werk maak je veel gebruik van collages, wat inspireerde je om dat te doen?

Ik denk dat het is hoe mijn brein dingen bij elkaar brengt. Ik besta uit allemaal stukjes inspiratie die ik krijg van anderen, als je begrijpt wat ik bedoel. Allerlei fragmenten, memorabele quotes, en dingen die mensen me hebben verteld… al die dingen samen, dat ben ik. Ik ben ook enorm geïnspireerd door de manier waarop producers als Madlib of J Dilla hun beats maken. Ze samplen, knippen, plakken en choppen. Hun werk is als een soort mozaïek. Het prikkelde mij om te zien hoe zij te werk gaan, en ik kwam tot de conclusie dat mijn werk voelde als een visuele variant op wat zij in de studio deden. Mijn brein brengt stukjes inspiratie op eenzelfde manier bij elkaar.

“Voor mij was het inspirerend om te zien hoe Madlib en J Dilla hun beats maken. Ik kwam tot de conclusie dat mijn werk voelde als een visuele variant op wat zij in de studio deden.”

Als je denkt aan het ontleden van deze aspecten van muziek en het 'omzetten' ervan in kunst, laat je je dan vaak door muziek inspireren in je werk?

Mijn manier van werken is geëvolueerd. In het verleden speelde ik veel muziek terwijl ik werkte, maar nu probeer ik meestal in een meditatieve toestand te komen. Ooit kon ik tot 4 uur 's nachts doorgaan op opzwepende clubmuziek, maar naarmate ik me meer ontwikkelde in mijn werk veranderde ook het proces. Ik voel me zen als ik gewoon naar het scherm staar en het werk gedaan krijg. Het is een ander soort focus.

Ik luister daarom ook wel vaker slow focus op NTS Radio; dat is een soort ambient zen-muziek waar ik mee wakker word. Het is mijn wekker.

Je kunt dus wel stellen dat muziek een grote inspiratiebron vormt voor je werk.

Ja, absoluut.

Hoe ziet je werkomgeving eruit?

Ik werk vanuit huis en dat deed ik al voor de pandemie. Ik heb een atelier gehad, maar ik realiseerde me dat mijn werk heel persoonlijk is. Zó persoonlijk dat ik mijn inspiratie haal uit het feit dat ik thuis ben met mijn boeken en platen en andere spullen. Het is een appartementje in New York, dus heel veel ruimte is er niet. Mijn bureau staat midden in de kamer, maar ik vind het erg fijn om vanuit huis te werken.

Je hebt een grote boeken- en platenverzameling. Hoe ben je aan die verzamelingen gekomen?

Verzamelingen gaan deel uitmaken van je leven, maar dat gaat heel langzaam en geleidelijk Het is een opeenstapeling. Er zijn bepaalde items waar ik heel veel om geef, en de dingen waarvoor dat niet meer geldt doe ik de deur uit. Ik heb verschillende platenverzamelingen. Sommige platen luister ik graag, andere zijn gewoon zeldzaam, en dan heb ik nog platen waardoor ik me visueel laat inspireren. Ik zoek in de 1 dollar-bak naar coole platen. Dat deed ik ook toen ik jonger was. Op die manier ben ik geïnteresseerd geraakt in design; door het zien van te gekke platen uit de jaren ’70 met de meest waanzinnige, conceptuele covers. Ze zetten je aan het denken. Ik koop nog steeds platen uit de 1 dollar-bak op basis van de hoes, omdat ik wil dat mijn platenverzameling op mijn boekenverzameling lijkt.

“Sommige platen luister ik graag, andere zijn gewoon zeldzaam en dan heb ik nog platen waardoor ik me visueel laat inspireren. Met van die waanzinnige, conceptuele covers uit de jaren 70.”

Hoe hebben de plaatsen waar je hebt gewoond of de ruimtes waarin je je bevindt je werk beïnvloed?

Ik denk dat mijn werk het meest werd beïnvloed door mijn tijd in Orange County (Californië, red.) omdat dat is waar ik geïnteresseerd raakte in design. Maar in mijn zoektocht naar inspiratie ben ik vooral een online-persoon geworden; dat is waar ik de coolste dingen tegenkwam.

Al mijn vrienden waren skateboarders. En waar zij geïnteresseerd waren in pro-skaters om wat ze konden, volgde ik skaters omdat ik ze stijlvol en cool vond. Ik wilde weten wat voor kleding ze droegen, en dat zocht ik dan online op.

Waardoor blijf je geïnteresseerd in het werk dat je doet?

Veelzijdigheid en verscheidenheid. Door nieuwe uitdagingen aan te gaan, nieuwe ervaringen op te doen en niet te zeggen dat ik slechts één specifiek type designer of kunstenaar ben. Ik regisseer films, maak boeken, geef adviezen en organiseer tentoonstellingen. Ik geniet gewoon van wat ik doe, en zorg ervoor dat ik nieuwe dingen probeer en me geen zorgen maak dat ik in een hokje wordt gestopt. Dat is wat ik het spannendst vind.

Je hebt ontwerpen gemaakt voor de muziekwereld, wat heb je geleerd door te werken met artiesten en andere mensen en andere mensen in die industrie?

Ik vind de muziekindustrie ontzettend interessant. Als je een platenhoes ontwerpt, maak je eigenlijk een klein kunstwerkje van 12 bij 12 inch. En als je ontwerpen maakt die bedoeld zijn voor muziek moet je beginnen bij emotie. Ik denk terug aan toen ik 15 was en ik mijn eerste cd's opende en de bijbehorende artworks doorbladerde. Ik probeer na te bootsen hoeveel die nummers destijds voor me betekenden, en ik wil de jeugd van nu eenzelfde soort ervaring bieden. Die benadering heeft me gedwongen om beter te worden in iconografie. Volgens mij is iconografie erg belangrijk in de muziek, in elk geval voor het verpakken ervan.

Naast iconografie zijn T-shirts een goede manier om muziek levend te houden. Er is niet voor niets zo'n enorme markt voor tweedehands vintage shirts met prints; T-shirts met een opdruk van een band zijn heel zeldzaam en kostbaar.

“Als je ontwerpen maakt die bedoeld zijn voor muziek moet je beginnen bij emotie. Ik denk terug aan toen ik 15 was en ik mijn eerste cd's opende. Ik probeer na te bootsen hoeveel die nummers destijds voor me betekenden.”

Heb je nog adviezen voor opkomende kunstenaars of jonge ontwerpers?

Het is een cliché, maar wees jezelf. Word geen kopie van de designers die je cool vindt. Wees echt jezelf, want dat is wat jou anders maakt. Natuurlijk is het oké als je nog op zoek bent naar jezelf. Dat is helemaal prima. Maar ik denk dat je je, ondanks wat je zelf denkt, onderscheidt door jezelf te zijn.

Ga voor meer verhalen over design en informatie over de nieuwe Sonos-standaard van Floyd naar floydhome.com.